Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εγκρίνει τον Μηχανισμό Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας – «Η Ευρώπη στον κόσμο» (NDICI–Global Europe) για την περίοδο 2021-2027. Πρόκειται για το τελικό στάδιο της διαδικασίας έγκρισης μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής. Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στην ΕΕ να διαθέσει 79,5 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές για την προώθηση της παγκόσμιας ανάκαμψης κατά την προσεχή επταετία. Το κονδύλιο αυτό θα χρησιμοποιηθεί για διεθνείς εταιρικές σχέσεις που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή, τη δημοκρατία, τη διακυβέρνηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και την ασφάλεια στις γειτονικές χώρες και πέραν αυτών.
Με συνολική χρηματοδότηση 79,5 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, ο νέος μηχανισμός θα καλύψει τη συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες. Η συνολική χρηματοδότηση θα κατανεμηθεί ως εξής:
- 60,38 δισ. ευρώ για τα γεωγραφικά προγράμματα (τουλάχιστον 19,32 δισ. ευρώ για την Ευρωπαϊκή Γειτονία, τουλάχιστον 29,18 δισ. ευρώ για την Υποσαχάρια Αφρική, 8,48 δισ. ευρώ για την Ασία και τον Ειρηνικό και 3,39 δισ. ευρώ για τη Βόρειο και Νότιο Αμερική και την Καραϊβική)·
- 6,36 δισ. ευρώ για τα θεματικά προγράμματα (ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ειρήνη, σταθερότητα, πρόληψη των συγκρούσεων και παγκόσμια ζητήματα)·
- 3,18 εκατ. ευρώ για δράσεις ταχείας αντίδρασης.
- Σε πρώτο στάδιο, οι υπηρεσίες της Επιτροπής, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), εργάζονται για τον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της ΕΕ για κάθε χώρα, περιφέρεια και θεματικό πρόγραμμα, που ορίζεται ως «προγραμματισμός». Ο προγραμματισμός του μηχανισμού NDICI–Global Europe ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της φετινής χρονιάς με την έγκριση, από την Επιτροπή, εγγράφων πολυετούς ενδεικτικού προγραμματισμού για τα γεωγραφικά και τα θεματικά προγράμματα. Έπειτα από συζητήσεις με τις χώρες- εταίρους, την κοινωνία των πολιτών, τα κράτη μέλη της ΕΕ, άλλους χορηγούς και τους ενδιαφερόμενους φορείς, η Επιτροπή και η ΕΥΕΔ θέτουν τις βάσεις για μελλοντικές παρεμβάσεις της ΕΕ σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Καθορίζονται δηλαδή οι τομείς προτεραιότητας, οι ειδικοί στόχοι, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και οι ενδεικτικές πιστώσεις για τις δράσεις της ΕΕ σε εθνικό, περιφερειακό και θεματικό επίπεδο.
- Στη συνέχεια, θα προσδιορίζονται και θα σχεδιάζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε δεδομένη χώρα/περιφέρεια (γεωγραφικά προγράμματα) ή θεματικό τομέα (θεματικά προγράμματα) σε ετήσια βάση, και θα εκδίδονται οι αντίστοιχες αποφάσεις χρηματοδότησης.