Για τη διάθεση των περισσοτέρων από τα εργαλεία που αναπτύσσονται με τη στήριξη εθνικών αλλά και, κυρίως, ευρωπαϊκών πόρων, απαιτείται η καταρχήν συμμετοχή εθνικών χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών, όπως τράπεζες, άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ταμεία συμμετοχών κοκ, αναλόγως του τύπου του εργαλείου (π.χ. δάνειο, εγγύηση, μετοχικό κεφάλαιο). Κατ’ επέκταση, όταν λαμβάνεται μία πολιτική απόφαση για δημιουργία ενός χρηματοοικονομικού μηχανισμού, τον σχεδιασμό του εν λόγω μηχανισμού ακολουθεί πρόσκληση της Αρμόδιας Αρχής, σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία απευθύνεται σε χρηματοπιστωτικούς φορείς οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην εφαρμογή του μηχανισμού, συνήθως με ιδία συμμετοχή και διαμερισμό του ρίσκου της χρηματοδότησης. Η δυνατότητα μόχλευσης πρόσθετων ιδιωτικών πόρων είναι, όπως προαναφέρθηκε, ένα από τα πλεονεκτήματα των χρηματοοικονομικών εργαλείων.
Πιο κάτω παρουσιάζονται χρηματοοικονομικά εργαλεία τα οποία έχουν υιοθετηθεί και διατίθενται από ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς φορείς που λειτουργούν στην Κύπρο.
Σημειώνεται ότι, τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που παρουσιάζονται στην Πύλη αφορούν μηχανισμούς που στηρίζονται άμεσα ή έμμεσα από εθνικούς πόρους ή ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν περιλαμβάνονται εργαλεία τα οποία διαθέτουν οι Τράπεζες ή άλλοι χρηματοδοτικοί οργανισμοί αποκλειστικά με ιδίους ή άλλους πόρους
Με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων, τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και την υποστήριξη της απασχόλησης των νέων, αριθμός κυπριακών τραπεζών έχει ενταχθεί στο σχέδιο χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μέσα από συμφωνίες δανείων τις οποίες στηρίζει η Κυπριακή Κυβέρνηση με κρατικές εγγυήσεις.
Μέσω του σχεδίου χρηματοδότησης της ΕΤΕπ οι κυπριακές τράπεζες παρέχουν δάνεια σε μικρομεσαίες και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις, με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης οι οποίοι γίνονται ακόμη ευνοϊκότεροι μέσω της συμμετοχής των δανειζόμενων επιχειρήσεων στο Πρόγραμμα της ΕΤΕπ “Θέσεις απασχόλησης για νέους” (Jobs for Youth).
Περισσότερες πληροφορίες για τυχόν θεματική επικέντρωση των δανείων (δηλ. προτεραιότητα / έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας) μπορείτε να πάρετε απευθείας από τις τράπεζες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.
Από τους δικαιούχους που πληρούν ένα από τα πιο πάνω κριτήρια, η Τράπεζα Κύπρου θα ζητήσει να υπογράψουν την «Επιβεβαίωση Επιλεξιμότητας για τις Θέσεις Εργασίας για Νέους».
Σημ.: Ως «νεαρό άτομο» ορίζεται άτομο ηλικίας άνω των 15 και κάτω των 25 ετών κατά το χρόνο που αυτός / αυτή επωφελείται από το σχετικό γεγονός (απασχόληση, εκπαίδευση ή πρακτική άσκηση). Ορισμένες τράπεζες έχουν επεκτείνει το ανώτατο όριο ηλικίας των επωφελούμενων νέων στα 27 έτη. (Η ηλικία των 27 αφορά κανονισμό της ΕΙΒ)Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται σε λειτουργούς εξυπηρέτησης στα επιμέρους υποκαταστήματα των πιο κάτω τραπεζών, σε όλες τις πόλεις, ή να επικοινωνούν με τα πιο κάτω σημεία επαφής. Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες των τραπεζών πιο κάτω.
Τράπεζα Κύπρου Ιστοσελίδα: https://www.bankofcyprus.com.cy/mme_gr/Medium_business_gr/europaiki_xrimatodotisi/ETEp_gr Μαρία Δαφνίδου-Γεωργιάδου / Λουΐζα Ψαρά τηλ.: +357 22 122056 / 22 122103 email: maria.dafnidou@bankofcyprus.com / louiza.psara@bankofcyprus.com USB Bank Ιστοσελίδα: http://www.usbbank.com.cy/default.aspx?tabid=81&it=1&mid=0&itemid=530&langid=1 Αβραάμ Κυριάκου / Ελένη Αναστασίου Τηλ.: +357 22 883522 / 22 883560 Email: kyriacou.a@usbbank.com.cy / anastasiou.e@usbbank.com.cy Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) Ιστοσελίδα: https://www.nbg.com.cy/wp-content/uploads/EIB.pdf (pdf) Μαριλένα Σεβαστίδου Τηλ.: +357 22 840 114 Εmail: msevastidou@nbg.com.cy Ελληνική Τράπεζα Ιστοσελίδα: https://www.hellenicbank.com/portalserver/hb-en-portal/el/business-banking/borrow/help-me-with/funding-of-cypriot-companies Γιάννα Κυπριανού Τηλ.: +357 22 501289 Εmail: Y.Kyprianou@hellenicbank.comhttp://www.eib.org/products/lending/intermediated/index.htm