Πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ: Θεμέλια Αλλαγής, Ευημερία, Ισότητας και Ανάπτυξης
Η Κυπριακή Δημοκρατία, για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, εξασφάλισε από τα Ταμεία της Πολιτικής Συνοχής κονδύλια συνολικού ύψους €968 εκ. τα οποία μαζί με την εθνική συμμετοχή ανέρχονται σε περίπου €1.5 δις. Η αξιοποίηση των εν λόγω κονδυλίων γίνεται στη βάση πολυετών στρατηγικών εγγράφων, τα οποία καταρτίζονται από το κάθε κράτος-μέλος και εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα προγραμματικά έγγραφα είναι η Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) και τα Προγράμματα.
Η Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), καταρτίστηκε σύμφωνα με το Άρθρο 11, και το υπόδειγμα στο Παράρτημα ΙΙ, του Κανονισμού (EE) 2021/1060 για τον καθορισμό Κοινών Διατάξεων (ΚΚΔ) και αποτελεί το γενικό στρατηγικό έγγραφο προγραμματισμού, στο οποίο παρουσιάζονται οι στόχοι πολιτικής στους οποίους θα επικεντρωθεί η αξιοποίηση των πόρων. Η ΣΕΣ αναπτύσσεται και εξειδικεύεται μέσα από τα Προγράμματα, τα οποία αναλύουν τη στρατηγική, τις ανάγκες και προτεραιότητες καθώς και τις επί μέρους κατηγορίες παρέμβασης.
Η Κύπρος, έχει επιλέξει να υποβάλει τη ΣΕΣ μαζί με το Πρόγραμμα τω Ταμείων της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ, σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχετικού κανονιστικού πλαισίου.
Το Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ 2021 -2027», είναι ένα πολυετές, πολυταμειακό, αναπτυξιακό σχέδιο στο οποίο αναλύεται η αναπτυξιακή στρατηγική για αξιοποίηση των πόρων που κατανεμήθηκαν στην Κύπρο μέσω των Ταμείων της Πολιτικής Συνοχής την περίοδο 2021 – 2027:
Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Σύμπραξη AGROECOLOGY στοχεύει στην ενθάρρυνση επιχειρήσεων και άλλων φορέων από την Κύπρο να συμμετάσχουν σε διεθνή έργα έρευνας και ανάπτυξης που αφορούν την μετάβαση των γεωργικών συστημάτων προς την αγρο-οικολογία.
Το Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκές Συμπράξεις» στοχεύει στην ενθάρρυνση των φορέων από την Κύπρο να συμμετέχουν σε διεθνή δίκτυα συνεργασίας για την εκπόνηση έργων έρευνας και καινοτομίας σε σημαντικούς τομείς προτεραιότητας για τη χώρα, τα οποία υλοποιούνται στο πλαίσιο των Κοινών Προγραμμάτων των Ευρωπαϊκών Συμπράξεων του Προγράμματος Πλαισίου «Ορίζοντας Ευρώπη» της ΕΕ στις οποίες συμμετέχει η Κύπρος. Παράλληλα προωθεί την εξωστρέφεια, τη συνεργασία και τη δικτύωση των ερευνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων της Κύπρου με φορείς από άλλες χώρες μέσω της συμμετοχής τους στα έργα.
Στοχεύει στη δικτύωση και στη συνεργασία των κυπριακών φορέων με φορείς του εξωτερικού, μέσω της συμμετοχής τους σε διεθνή ερευνητικά έργα έρευνας και ανάπτυξης.
Ημερομηνία Λήξης Υποβολής Προτάσεων:
1 στάδιο: Προκαταρκτικές Προτάσεις
26 Απριλίου 2024, 14.00 (CEST)
9 Μαΐου 2024, 13.00 (ώρα Κύπρου)
2 στάδιο: Πλήρεις Προτάσεις
19 Σεπτεμβρίου 2024, 14.00 (CEST)
26 Σεπτεμβρίου 2024, 13.00 (ώρα Κύπρου)
60%
ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις συμμετοχής για το διεθνές Δίκτυο Συνεργασίας, καθορίζονται στην σχετική Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων 2024 της Σύμπραξης AGROECOLOGY.
Ανάδοχος Φορέας (του Κυπριακού Δικτύου) μπορεί να είναι Οργανισμός Έρευνας, Επιχείρηση ή Άλλος Φορέας.
Δικαίωμα συμμετοχής ως Συνεργαζόμενοι Φορείς (του κυπριακού Δικτύου) έχουν Οργανισμοί Έρευνας, Επιχειρήσεις και Άλλοι Φορείς.
Ο αριθμός των φορέων που απαρτίζουν το κυπριακό Δίκτυο σε μία Πρόταση μπορεί να κυμαίνεται από έναν έως τρεις (1-3).
Η συμμετοχή Μεγάλης Επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών πανεπιστημίων) επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι στο κυπριακό Δίκτυο Συνεργασίας συμμετέχει τουλάχιστον μία Μικρό-Μεσαία Επιχείρηση (ΜμΕ), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/1058 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής.
Σημειώνεται ότι οι φορείς από χώρες τους εξωτερικού χρηματοδοτούνται από τους αντίστοιχους οργανισμούς χρηματοδότησης της χώρας τους.
Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας
Τηλέφωνο: 22205000
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: support@research.org.cy
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης