Η Κοινή Επιχείρηση Καθαρής Αεροπορίας (CAJU) είναι μια επιτυχημένη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής βιομηχανίας που βρίσκεται καθ’ οδόν προς την επίτευξη των στόχων περιβαλλοντικής της απόδοσης.
Η Κοινή Επιχείρηση Καθαρής Αεροπορίας θα αναπτύξει ανατρεπτικές νέες τεχνολογίες αεροσκαφών για να υποστηρίξει το Ευρωπαϊκό Πράσινο Συμφωνία και κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Αυτές οι τεχνολογίες θα αποδώσουν καθαρά αέρια θερμοκηπίου (GHG) μειώσεις τουλάχιστον 30%, σε σύγκριση με το 2020 τελευταίας τεχνολογίας. Η τεχνολογική και βιομηχανική η ετοιμότητα θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων αεροσκαφών που θα ενσωματώνουν αυτές τις τεχνολογίες το αργότερο το 2035, επιτρέποντας την αντικατάσταση του 75% του παγκόσμιου στόλου πολιτικής αεροπορίας έως το 2050. Το αεροσκάφος που αναπτύχθηκε θα να επιτρέψουν καθαρές μειώσεις CO2 έως και 90% όταν συνδυάζονται με την επίδραση βιώσιμων καυσίμων «απόθεσης», ή μηδενικές εκπομπές CO2 κατά την πτήση όταν χρησιμοποιείται υδρογόνο ως πηγή ενέργειας.
Οι δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας της Clean Aviation που σχετίζονται με την αεροναυπηγική, με επίκεντρο την ανακάλυψη τεχνολογικές πρωτοβουλίες, θα συμβάλουν στην παγκόσμια βιώσιμη ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αεροπορική βιομηχανία. Η ευρωπαϊκή ικανότητα έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της αεροπορίας θα ενισχυθεί μέσω της εταιρικής σχέσης, επιτρέποντας τη θέσπιση νέων και φιλόδοξων παγκόσμιων προτύπων.
Το αεροσκάφους SMR βασίζεται σε μια διαμόρφωση σωλήνων και πτερύγων, με στόχο EIS το 2035. Αυτό το θέμα έχει ως στόχο να παραδώσει ένα πλήρες, εξαιρετικά αποδοτικό σύστημα επίδειξης κινητήρα εδάφους, το οποίο θα επιτύχει, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, ένα σύστημα πρόωσης στο TRL5, υποστηριζόμενο από κρίσιμα τεχνολογικά στοιχεία, το οποίο θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας σε μεταγενέστερο στάδιο του προγράμματος. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προτείνουν και να κατασκευάσουν ένα σχέδιο επίδειξης με στόχο την επικύρωση μιας αρχιτεκτονικής πρόωσης στο έδαφος έως το τέλος του 2029 και στη συνέχεια σε πτήση έως το τέλος του 2030.
Ο κύριος στόχος του θέματος είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η κατασκευή και η δοκιμή ενός κινητήρα με αγωγούς UltraHigh Bypass Ratio για αεροσκάφη SMR για δοκιμές εδάφους έως το TRL5, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων τεχνολογιών κινητήρα πυρήνα και καύσης, προηγμένου θερμοδυναμικού (μεταβλητού) κύκλου και υβριδισμού.
Ο δεύτερος στόχος του θέματος είναι η προετοιμασία της πλήρως εξοπλισμένης και τροποποιημένης πλατφόρμας επίδειξης πτήσης, ώστε να καταστεί δυνατή η δοκιμή πτήσης της αρχιτεκτονικής υπερυψηλού λόγου παράκαμψης με αγωγούς turbofan για αεροσκάφη SMR, σε μεταγενέστερο στάδιο του προγράμματος, για την επικύρωση των τεχνολογιών στο TRL5.
Αναλυτική περιγραφή στο αγγλικό κείμενο.
70%
Ειδική προϋπόθεση επιλεξιμότητας – μέγιστη συνεισφορά της ΕΕ ανά θέμα: Η μέγιστη συνεισφορά της ΕΕ για το θέμα είναι €70 εκατομ.
Η Κοινή Επιχείρηση Καθαρής Αεροπορίας μπορεί να αναθέσει έως και 1 έργο με χρηματοδότηση, ανάλογα με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης και τη συμπληρωματικότητα των προτεινόμενων δράσεων.
Ειδική προϋπόθεση επιλεξιμότητας – μέγιστη συνεισφορά της ΕΕ ανά έργο:
Η μέγιστη συνεισφορά της ΕΕ ανά έργο που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο αυτού του θέματος είναι €70 εκατομ.
Οι προτάσεις που ζητούν συνεισφορά της ΕΕ πάνω από το μέγιστο ποσό που ορίζεται παραπάνω θα κηρυχθούν μη επιλέξιμες και δεν θα αξιολογηθούν.
Για την υποβολή ερωτήσεων: Clean Aviation Call Questions