PRIMA – Section 1 – Thematic Area 3-Agri-food value chain 2022 Topic 1.3.1-2022 (IA) Alternative protein sources for the Mediterranean food value chain. From production, extraction, processing and marketing, to societal acceptance

Κλειστή

Κατηγορία Προγράμματος

(EU) Ανταγωνιστικά Προγράμματα ΕΕ

Όνομα Προγράμματος

PRIMA –Συνεργασία για έρευνα και καινοτομία στην περιοχή της Μεσογείου (2018-2028)

Περιγραφή Προγράμματος

Το PRIMA είναι το πιο φιλόδοξο κοινό πρόγραμμα που έχει αναληφθεί στο πλαίσιο της ευρώo-μεσογειακής συνεργασίας.

Το Πρόγραμμα PRIMA αποσκοπεί στην ανάπτυξη δυναμικού έρευνας και καινοτομίας καθώς και καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων για συστήματα παροχής και διαχείρισης νερού, συστήματα γεωργικής παραγωγής, και αλυσίδες αγρο-τροφικών προϊόντων, προκειμένου να καταστούν πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά από περιβαλλοντικής και κοινωνικής πλευράς συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ανεπάρκειας του νερού, της ασφάλειας και επάρκειας τροφίμων, της διατροφής, της υγείας, της ευημερίας και των προβλημάτων μεταναστευτικών ροών.

Λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα

Πρόσκληση/Προκήρυξη

PRIMA – Section 1 – Thematic Area 3-Agri-food value chain 2022 Topic 1.3.1-2022 (IA) Alternative protein sources for the Mediterranean food value chain. From production, extraction, processing and marketing, to societal acceptance

Συνοπτική Περιγραφή Πρόσκλησης

Εναλλακτικές πρωτεΐνες από διαφορετική προέλευση και νέες πηγές (χερσαίες και υδρόβιες) θα πρέπει να εξεταστούν για ζωοτροφές και άμεση ανθρώπινη κατανάλωση, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή θρησκευτική και πολιτιστική αντίσταση. Τα τρόφιμα που βασίζονται στη μικροβιακή ζύμωση – πιθανώς εμπνευσμένα από παραδοσιακά μεσογειακά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση – θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μοχλός βελτίωσης της βιοσυντήρησης των τροφίμων, των διατροφικών αναγκών, της ασφάλειας των τροφίμων και της αποδοχής. Επομένως, θα πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικές για την αντιμετώπιση ή την προσαρμογή σε ενδεχόμενα πολιτιστικά και θρησκευτικά εμπόδια και αντιστάσεις έναντι των «EU Novel foods», ώστε να αυξηθεί η κοινωνική αποδοχή.

Αναλυτική Περιγραφή Πρόσκλησης

Αναλυτική περιγραφή στο αγγλικό κείμενο. 

Συνολικός Προϋπολογισμός Πρόσκλησης

€8,200,000

Ποσοστό Χρηματοδότησης από ΕΕ ή άλλους Φορείς / Ύψος Επιχορήγησης ή Δανείου

Το ποσοστό χρηματοδότησης είναι 70%με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οπότε το ποσοστό χρηματοδότησης είναι 100%.

Θεματικές Κατηγορίες

  • Αγροτική Ανάπτυξη
  • Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή

Δικαιούχοι

  • Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Κεντρική Κυβέρνηση
  • Κρατικοί Οργανισμοί και Κρατικές Επιχειρήσεις
  • Μεγάλες Επιχειρήσεις
  • Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί
  • Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί
  • Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ)

Σημειώσεις για δικαιούχους

Αναλυτική περιγραφή στο αγγλικό κείμενο. 

Έναρξη Υποβολής Προτάσεων

15/03/2022

Λήξη Υποβολής Προτάσεων

06/09/2022

Εθνικό Σημείο Επαφής

Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας
Γιώργος Προκοπίου
Email: gprokopiou@research.org.cy
Τηλ: +357 22205068

(Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/01/2022-μόνο για εσωτερική χρήση)

Σημείο Επαφής EE

Για ερωτήσεις σχετικά με αυτήν την πρόσκληση υποβολής προτάσεων, επικοινωνήστε με τον Fabrice Dentressangle στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  fabrice.dentressangle@prima-med.org