Το κεφάλαιο REPowerEU αντιμετωπίζει την πρόκληση της μείωσης της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα. Οι στόχοι της συνιστώσας είναι να μειώσει σημαντικά την εξάρτηση της Κύπρου από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα γενικά. Το νέο κεφάλαιο RePowerEU συμβάλλει στην επίτευξη των υποχρεώσεων και των στόχων ενεργειακής απόδοσης της Κύπρου που έχουν τεθεί για το 2030, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Για να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση, η Κύπρος θα επενδύσει περαιτέρω σε βελτιώσεις ενεργειακής απόδοσης στα κτήρια και τις οδικές μεταφορές και θα επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο REPowerEU αφορούν τις περισσότερες πτυχές των πρόσφατων ανά χώρα συστάσεων στον τομέα της ενέργειας, καθώς θα ενθαρρύνουν την έρευνα και την καινοτομία στους τομείς της πράσινης μετάβασης και παραγωγής ενέργειας, αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής ενέργειας, θα προωθήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα επιταχύνουν μέτρα ενεργειακής απόδοσης σε διάφορα κτήρια στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα ενισχύσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Ενεργειακών Κοινοτήτων και θα προωθήσουν την ευρεία χρήση Ηλεκτρικών Οχημάτων.
Η εφαρμογή των μέτρων αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει διασυνοριακή και πολυεθνική διάσταση, διότι συμβάλλει στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ στο σύνολό της.
Το Πρόγραμμα «Συνεργατική Ανάπτυξη – CO-DEVELOP» στοχεύει στην ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικής κοινότητας, με σκοπό τον εντοπισμό προκλήσεων και τον από κοινού σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών έργων συνεργατικής έρευνας και ανάπτυξης για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και οικονομικά αποδοτικών λύσεων για αντιμετώπιση των εν λόγω προκλήσεων. Στο πλαίσιο της ουσιαστικής συνεργασίας αναμένεται μεταξύ άλλων η από κοινού χρήση πόρων και υποδομών και η κινητικότητα του προσωπικού, με σκοπό να καταστεί δυνατή η μεταφορά τεχνολογίας και η ανταλλαγή γνώσεων.
Απώτερος στόχος η πραγματική διασύνδεση της ερευνητικής κοινότητας με την βιομηχανία και η αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας προς αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών και προκλήσεων, συντείνοντας με αυτό τον τρόπο στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Κύπρο.
Η ουσιαστική συνεργασία μεταξύ ερευνητικής / ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας αναδεικνύεται ως ένα κρίσιμο συστατικό για την ανάπτυξη της καινοτομίας:
Ως εκ τούτου, το Πρόγραμμα «Συνεργατική Ανάπτυξη – CO-DEVELOP» θα λειτουργήσει ως εργαλείο που θα επιτρέψει την ανάπτυξη / δημιουργία ουσιαστικών συνεργασιών στο πιο πάνω πλαίσιο.
Στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «CODEVELOP-REPowerEU/1223» αναμένεται να χρηματοδοτηθούν έργα συνεργατικής έρευνας και ανάπτυξης, συναφή με τη θεματική στόχευση της νέας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης «REPowerEU», για την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων στους ακόλουθους τομείς:
Τα έργα αναμένεται να υλοποιηθούν από εγχώριες κοινοπραξίες που θα αποτελούνται από τουλάχιστον μια επιχείρηση και ένα οργανισμό έρευνας. Στην κοινοπραξία μπορούν να συμμετέχουν και άλλοι φορείς από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως κρίνεται απαραίτητο για την καλύτερη υλοποίηση του Έργου.
Προτεραιότητα στο στάδιο επιλογής σε προτάσεις όπου Ανάδοχος Φορέας είναι Επιχείρηση, οι οποίες έχουν το μεγαλύτερο «Επιπρόσθετο Συνολικό Προϋπολογισμό»
Οι δικαιούχοι του Προγράμματος, θα καθίστανται δυνητικοί δικαιούχοι, μέσω επιταχυνόμενης διαδικασίας (fast-track), των υπηρεσιών και των εργαλείων υποστήριξης καινοτομίας και μεταφοράς γνώσης που θα παρέχονται από το ΙδΕΚ στο πλαίσιο του Κεντρικού Γραφείου Μεταφοράς Γνώσης και της Πρωτοβουλίας «Innovation Factory». Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτική η υποβολή αιτήματος για παροχή εξειδικευμένων συμβουλών σχετικά με τη χρήση των υπηρεσιών του Κεντρικού Γραφείου Μεταφοράς Γνώσης με στόχο την ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Η χρήση των υπηρεσιών αυτών είναι προαιρετική.
Στο πλαίσιο της ερευνητικής συνεργασίας που θα αναπτυχθεί για την υλοποίηση των Έργων, αναμένεται ότι τα θέματα ιδιοκτησίας της προϋπάρχουσας και της παραγόμενης διανοητικής ιδιοκτησίας, όπως επίσης και οι όροι άσκησης κυριότητας επ’ αυτών, θα ρυθμίζονται κατάλληλα μέσα από διμερείς ή άλλες συμφωνίες ανάμεσα στους Φορείς του Δικτύου Συνεργασίας. Αναμένεται, επίσης, ότι οι συμμετέχοντες φορείς από τη βιομηχανία ή το δημόσιο τομέα θα έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων με σκοπό την ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών (π.χ. μέσω αποκλειστικών ή μη αποκλειστικών αδειών χρήσης των αποτελεσμάτων). Επιπρόσθετα, θα πρέπει να παρέχεται στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις δικαίωμα πρώτης άρνησης όσον αφορά στη δυνατότητα αξιοποίησης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.
Υπό τα προγράμματα RESTART 2016-2020.
100% χρηματοδότηση ΕΕ
€600.000 μέγιστη χρηματοδότηση ανά Έργο
Ανάδοχος Φορέας μπορεί να είναι Οργανισμός Έρευνας, Επιχείρηση ή Άλλος Φορέας. Δικαίωμα συμμετοχής ως Συνεργαζόμενοι Φορείς έχουν Οργανισμοί Έρευνας, Επιχειρήσεις και Άλλοι Φορείς.
Όλοι οι γενικοί κανονισμοί και διαδικασίες συμμετοχής φορέων και προσώπων, οι επιλέξιμες δραστηριότητες και δαπάνες καθώς και οι απαιτούμενες λεπτομέρειες αναφορικά με τα Προγράμματα RESTART 2016-2020 περιλαμβάνονται στην Προκήρυξη των Προγραμμάτων RESTART 2016-2020 που αποτελεί το βασικό έγγραφο αναφοράς και σημαντικό εργαλείο πληροφόρησης των ενδιαφερομένων φορέων που είναι αναρτημένη στην Πύλη Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών IRIS (Innovation and Research Information System) του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (https://iris.research.org.cy/#/documentlibrary).
Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας
Κέντρο Εξυπηρέτησης Συνεργατών
Τηλέφωνο: 22205000
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: support@research.org.cy