Οι Συνεργασίες Μικρής – Κλίμακας έχουν σχεδιαστεί για να διευρύνουν την πρόσβαση στο πρόγραμμα σε φορείς και άτομα μικρής κλίμακας που δυσπρόσιτα στους τομείς της σχολικής εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης ενηλίκων, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού. Με χαμηλότερα ποσά επιχορήγησης που χορηγούνται σε οργανισμούς, μικρότερη διάρκεια και απλούστερες διοικητικές απαιτήσεις σε σύγκριση με τις εταιρικές σχέσεις συνεργασίας, αυτή η δράση στοχεύει στην προσέγγιση των οργανώσεων βάσης, λιγότερο έμπειρους οργανισμούς και νεοεισερχόμενους στο Πρόγραμμα, μειώνοντας τα εμπόδια εισόδου στο πρόγραμμα για οργανισμών με μικρότερη οργανωτική ικανότητα. Αυτή η ενέργεια θα υποστηρίζει επίσης ευέλικτες μορφές – ανάμειξη δραστηριοτήτων με διακρατικό και εθνικό χαρακτήρα αν και με ευρωπαϊκή διάσταση – επιτρέποντας στους οργανισμούς να διαθέτουν περισσότερα μέσα να προσεγγίσει άτομα με λιγότερες ευκαιρίες. Οι συνεργασίες μικρής κλίμακας μπορούν επίσης να συμβάλουν στη δημιουργία και ανάπτυξη διακρατικών δικτύων και προώθηση συνεργειών με, και μεταξύ, τοπικές, περιφερειακές, εθνικές και διεθνείς πολιτικές.
Στόχοι της Δράσης:
Επιπλέον, οι κύριοι στόχοι των Συμπράξεων Συνεργασίας ισχύουν και για τις Μικρές Συμπράξεις, ανάλογα με το εύρος και τον όγκο κάθε έργου:
Για να ληφθούν υπόψη για χρηματοδότηση, οι εταιρικές σχέσεις μικρής κλίμακας πρέπει να αφορούν είτε: τουλάχιστον μία οριζόντια προτεραιότητα ή/και τουλάχιστον μία συγκεκριμένη προτεραιότητα σχετική με τον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού που επηρεάζεται περισσότερο.
Παρακάτω παρέχεται μια ένδειξη ως προς τους προϋπολογισμούς που συνεισφέρονται στην Κύπρο για το 2024 και οι οποίοι είναι διαθέσιμοι για τις δράσεις που υπάγονται στη διαχείριση του Εθνικού Σημείου Επαφής της Κύπρου για το Erasmus+:
ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Αυτή η δράση δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες οργανισμούς να αποκτήσουν εμπειρία στη διεθνή συνεργασία και να ενισχύσουν τις ικανότητές τους, αλλά και να παράγουν υψηλής ποιότητας καινοτόμα παραδοτέα. Ανάλογα με τους στόχους του έργου, τους συμμετέχοντες οργανισμούς που συμμετέχουν ή τον αναμενόμενο αντίκτυπο, μεταξύ άλλων στοιχείων, οι Συμπράξεις για Συνεργασία μπορεί να έχουν διαφορετικά μεγέθη και εύρος και να προσαρμόζουν τις δραστηριότητές τους ανάλογα.
Σε ετήσια βάση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει κοινές προτεραιότητες και στόχους που πρέπει να επιδιωχθούν στο επίπεδο του Προγράμματος Erasmus+ σε διάφορους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού. Ως εκ τούτου, εκτός από την ανάπτυξη των ικανοτήτων των οργανισμών που συμμετέχουν στο έργο, οι συμπράξεις για συνεργασία στοχεύουν να συμβάλουν με τα αποτελέσματά τους στην επίτευξη των προτεραιοτήτων.
Το 2024, οι Συμπράξεις για Συνεργασία πρέπει να καλύπτουν έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους τομείς προτεραιότητας:
Εκτός από τις γενικές προτεραιότητες που αναφέρονται παραπάνω, θα επιδιωχθούν οι ακόλουθες ειδικές προτεραιότητες στους αντίστοιχους τομείς. Ειδικές Τομεακές Προτεραιότητες:
Στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης
Στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
Στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων
Στον τομέα της νεολαίας
Το προτεινόμενο μοντέλο χρηματοδότησης αποτελείται από ένα μενού δύο πιθανών εφάπαξ ποσών, που αντιστοιχούν στο συνολικό ποσό επιχορήγησης για το έργο. Οι υποψήφιοι θα επιλέξουν μεταξύ των δύο προκαθορισμένων ποσών ανάλογα με τις δραστηριότητες που επιθυμούν που αναλαμβάνουν και τα αποτελέσματα που θέλουν να επιτύχουν:
Ποσά Single lump sum:
Κατά τον προγραμματισμό των έργων τους, οι αιτούντες οργανισμοί – μαζί με τους εταίρους του έργου τους – θα πρέπει να επιλέξουν το ενιαίο εφάπαξ ποσό καταλληλότερο για την κάλυψη του κόστους των έργων τους, με βάση τις ανάγκες τους και στόχοι. Εάν το έργο επιλεγεί για χρηματοδότηση, το αιτούμενο εφάπαξ ποσό γίνεται το συνολικό ποσό επιχορήγησης.
Οποιοσδήποτε δημόσιος ή ιδιωτικός οργανισμός, εγκατεστημένος σε κράτος μέλος της ΕΕ ή τρίτη χώρα συνδεδεμένη με το Πρόγραμμα, μπορεί να συμμετάσχει σε μια μικρής κλίμακας εταιρική σχέση.
Ανεξάρτητα από τον τομέα που επηρεάζεται από το έργο, οι Συμπράξεις Μικρής Κλίμακας είναι ανοιχτές σε κάθε είδους οργανισμό που δραστηριοποιείται σε οποιονδήποτε τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας, του αθλητισμού ή άλλων κοινωνικοοικονομικών τομέων, καθώς και σε οργανισμούς που εκτελούν δραστηριότητες που είναι εγκάρσιες διαφορετικούς τομείς (π.χ. τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές, κέντρα αναγνώρισης και επικύρωσης, εμπορικά επιμελητήρια, εμπορικές οργανώσεις, κέντρα προσανατολισμού, πολιτιστικές και αθλητικές οργανώσεις).
Ανάλογα με την προτεραιότητα και τους στόχους που αντιμετωπίζει το έργο, οι Συμπράξεις Μικρής Κλίμακας θα πρέπει να περιλαμβάνουν το πιο κατάλληλο και ποικίλο φάσμα εταίρων προκειμένου να επωφεληθούν από τις διαφορετικές εμπειρίες, τα προφίλ και τη συγκεκριμένη τεχνογνωσία τους.
Μια εταιρική σχέση μικρής κλίμακας είναι διακρατική και περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο οργανισμούς από δύο διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ ή τρίτες χώρες που συνδέονται με το Πρόγραμμα.
Δεν υπάρχει μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων οργανισμών σε μία εταιρική σχέση.
Όλοι οι συμμετέχοντες οργανισμοί πρέπει να προσδιορίζονται κατά τη στιγμή της αίτησης για επιχορήγηση.
Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαικών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Δια Βιου Μάθησης
Ιστοσελίδα: Erasmus+ – IDEP
Ιστοσελίδα Επικοινωνίας: Επικοινωνία – Erasmus+ – IDEP
Διεύθυνση: Προδρόμου & Δημητρακοπούλου 2, Λευκωσία 1090, Κύπρος
Τηλέφωνο: +357 22448888
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: info@idep.org.cy
Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης και Πολιτισμού:
https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/contacts_en