Ο πέμπτος Άξονας Πολιτικής επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των απαιτούμενων δεξιοτήτων και ικανοτήτων στο υφιστάμενο αλλά και μελλοντικό εργατικό δυναμικό, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις απαιτήσεις και τάσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας, σύμφωνα με τις τρέχουσες αλλά και τις μελλοντικές της ανάγκες, περιλαμβανομένων αυτών που απορρέουν από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις ευθυγραμμίζονται με τις σχετικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες.
Ο άξονας περιλαμβάνει επίσης μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της αγοράς εργασίας που σχετίζονται με την ανάγκη διευκόλυνσης της εισόδου στην αγορά, ιδίως για γυναίκες με παιδιά, στη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της προσιτής εκπαίδευσης και φροντίδας κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και στη δημιουργία ενός δικτύου εγκαταστάσεων παιδικής μέριμνας. Στοχεύει επίσης στην αύξηση της απασχόλησης για τους νέους εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (NEET).
Σκοπός του Σχεδίου είναι η δημιουργία νέων δομών κοινωνικής φροντίδας ή η αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων δομών με τη δημιουργία επιπρόσθετων θέσεων, ενισχύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το κράτος πρόνοιας και προωθώντας την κοινωνική ένταξη και ευημερία.
Το Σχέδιο, στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής Αιτήσεων, επικεντρώνεται στις ακόλουθες προτεραιότητες, σύμφωνα και με αντίστοιχες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος:
(α) Δημιουργία νέων ή αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων Πολυδύναμων Κέντρων για Παιδιά (δηλ. βρεφοπαιδοκομικών σταθμών και Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών για παιδιά ηλικίας 0-4 χρ. & 6-13 χρ.), καθώς και Κέντρων Φροντίδας Παιδιών (δηλ. βρεφοπαιδοκομικών σταθμών, για τις ηλικίες 0-4χρ.). Στόχος είναι η ενίσχυση της διαθεσιμότητας ποιοτικών υποδομών φροντίδας και κοινωνικής ανάπτυξης παιδιών και κατ’ επέκταση η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας ατόμων που έχουν τη φροντίδα παιδιών, κυρίως γυναικών, συμβάλλοντας στην ισότητα των φύλων και στις ίσες ευκαιρίες για όλους.
(β) Δημιουργία νέων ή αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων Κέντρων 24ώρης Φροντίδας ενήλικων ατόμων με ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας (μικρές δομές ενταγμένες στην κοινότητα για φιλοξενία μέχρι 10 ατόμων). Στόχος είναι η αντιμετώπιση κενών στις εξειδικευμένες υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας.
Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) αποτελούν Φορέα Υλοποίησης των Επενδύσεων 2. «Δημιουργία Πολυδύναμων Κέντρων για τα Παιδιά και Κέντρων Φροντίδας» (C5.2I2) και 3. «Δημιουργία δομών φιλοξενίας για παιδιά, εφήβους με διαταραχές διαγωγής, άτομα με αναπηρίες, και άτομα που έχουν ανάγκη μακροχρόνια φροντίδα» (C5.2I3) του Άξονα Πολιτικής 5.2 «Αγορά εργασίας, κοινωνική προστασία και ενσωμάτωση» του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) της Κυπριακής Δημοκρατίας 2021-2026.
Στα πλαίσια αυτά, οι ΥΚΕ αφού έλαβαν τις απαιτούμενες εγκρίσεις, προέβησαν σε Προκήρυξη του νέου υπό αναφορά Σχεδίου Κρατικών Χορηγιών στις 24.02.2023.
Το υπό αναφορά Σχέδιο προβλέπει στη:
(α) δημιουργία τουλάχιστον τριάντα (30) νέων ή αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων Πολυδύναμων Κέντρων για Παιδιά (δηλ. βρεφοπαιδοκομικών σταθμών και Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών για παιδιά ηλικίας 0-4 χρ. & 6-13 χρ.), καθώς και Κέντρων Φροντίδας Παιδιών (δηλ. βρεφοπαιδοκομικών σταθμών, για τις ηλικίες 0-4χρ.), με ενδιάμεσο χρονικό στόχο τη δημιουργία 11 νέων δομών μέχρι τις 31.12.2024 και τελικό χρονικό στόχο τη δημιουργία ακόμη 19 νέων δομών μέχρι τις 30.06.2026.
(β) δημιουργία τουλάχιστον έξι (6) νέων ή αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων Κέντρων 24ώρης Φροντίδας ενήλικων ατόμων με ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας (μικρές δομές ενταγμένες στην κοινότητα για φιλοξενία μέχρι 10 ατόμων), με ενδιάμεσο χρονικό στόχο τη δημιουργία τουλάχιστον 2 νέων δομών μέχρι τις 31.12.2014 και τελικό χρονικό στόχο τη δημιουργία ακόμη 4 νέων δομών μέχρι τις 30.6.2026.
Στους Δικαιούχους του υπό αναφορά Σχεδίου περιλαμβάνονται οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑΤΑ) και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίες δύνανται να λάβουν χρηματοδότηση.
Το ποσό επιχορήγησης ανέρχεται στο 100%, με μέγιστο ποσό χρηματοδότησης ανά έργο τις €500 000.
Οι επιλέξιμες δαπάνες όπως αυτά περιγράφονται στα άρθρα 1 & 7 του Σχεδίου καλύπτουν:
Το παρόν Σχέδιο δεν καλύπτει λειτουργικές δαπάνες του Προγράμματος (π.χ. μισθοί, ενοίκια).
Η παροχή κρατικής χορηγίας μέσω του παρόντος Σχεδίου γίνεται στη βάση Συμφωνίας Δημόσιας Χρηματοδότησης μεταξύ των ΥΚΕ και του Τελικού Δικαιούχου.
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να υποβάλουν Αίτηση πλήρως συμπληρωμένη με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά , στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Ευημερίας και στα Γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των ΥΚΕ και του ΥφΚΠ.
Η ένταση της χορηγίας ανέρχεται στο 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της πρότασης με ανώτατο ποσό χορηγίας τις €500 000 ανά Έργο.
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑΤΑ) και οι συμπράξεις αυτών όπως ορίζονται στο Σχέδιο (Άρθρο 4).
Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας
Άτομα Επικοινωνίας:
Νίκη Οδυσσέως
Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών
Τηλέφωνο: 22406602
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: nodysseos@sws.dmsw.gov.cy
Φαξ: 22667907
Ευγενία Κουφού
Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών ΕΟΧ
Τηλέφωνο: 22406744
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: dekoufou@sws.dmsw.gov.cy
Φαξ: 22667907
Έλενα Κατσέξου
Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών ΕΟΧ
Τηλέφωνο: 22406745
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: ekatsexou@sws.dmsw.gov.cy
Φαξ: 22667907
Μαρία Κωνσταντίνου
Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών ΕΟΧ
Τηλέφωνο: 22406744
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: mkonstantinou@sws.dmsw.gov.cy
Φαξ: 22667907
(Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/04/2023-μόνο για εσωτερική χρήση)