Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ), ο οποίος εδρεύει στο Παρίσι, αποτελεί σήμερα την πύλη της Ευρώπης προς το διάστημα. Είναι ένας ανεξάρτητος, διακυβερνητικός οργανισμός αποτελούμενος από 22 μέλη. Διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω μιας Συμφωνίας Πλαισίου που υπογράφηκε το 2004.
Αποστολή του είναι η ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Ευρώπης σχετικά με το διάστημα και η εξασφάλιση συνεχιζόμενων επενδύσεων στο διάστημα, ώστε να προκύπτουν οφέλη για τους πολίτες της Ευρώπης. Ο ΕΟΔ αναπτύσσει, μεταξύ άλλων, εκτοξευτές, διαστημόπλοια και επίγειες εγκαταστάσεις, επιτρέποντας στην Ευρώπη να είναι ανάμεσα στους πρωτοπόρους της παγκόσμιας διαστημικής δραστηριότητας.
Η Συμφωνία και ο Χάρτης για τα Ευρωπαϊκά Συνεργαζόμενα Κράτη (ECS/PECS) έχει σχεδιαστεί για να προετοιμάσει τις χώρες να ενταχθούν στον ΕΟΔ, αρχικά ως συνδεδεμένο (Associate Member) Κράτος Μέλος, και αργότερα ως πλήρες Κράτος Μέλος (Full Member).
Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων απευθύνεται μόνο σε εταιρείες (συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ) ή σε ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς οργανισμούς στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, οι πιθανοί προσφοροδότες πρέπει να λάβουν υπόψη ότι ο Οργανισμός μπορεί να εξετάσει μόνο προτάσεις από εταιρείες ή οργανισμούς που κατοικούν στην Κύπρο, οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν δεκτές κοινοπραξίες που περιλαμβάνουν οργανισμούς εταιρειών σε άλλα κράτη μέλη της ΑΜΑ, εφόσον δικαιολογούνται πλήρως και σαφώς. Καθήκοντα μπορεί να ανατίθενται σε μη κυπριακές οντότητες ως υπεργολαβίες ή εξωτερικές υπηρεσίες και σε κάθε περίπτωση δεν αποτελούν τις βασικές δραστηριότητες της προτεινόμενης μελέτης ή ανάπτυξης. Ως «βασικές δραστηριότητες» νοείται κάθε έργο που δημιουργεί IRP από το οποίο εξαρτάται ένα μελλοντικό προϊόν ή υπηρεσία ή οποιοδήποτε σημαντικό εξειδικευμένο στοιχείο της εργασίας που απαιτείται για να καταστεί δυνατή η επανάληψη ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας σε περίπτωση επιτυχούς ανάπτυξης.
Οι εργασίες που ανατίθενται ως υπεργολαβίες (δηλαδή παροχή εξατομικευμένων, εξειδικευμένων ή μη επαναλαμβανόμενων εργασιών) δεν υπερβαίνουν το 20 % της συνολικής τιμής. Αυτό το όριο του 20 % δεν ισχύει για εξωτερικές υπηρεσίες (off the shelf services που δεν περιλαμβάνουν εξατομικευμένες, εξειδικευμένες ή μη επαναλαμβανόμενες εργασίες, π.χ. τυποποιημένες υπηρεσίες δοκιμών). Όλες οι εργασίες που εκτελούνται από μη κυπριακές οντότητες, είτε πρόκειται για υπεργολαβίες είτε για εξωτερικές υπηρεσίες, επισημαίνονται και περιγράφονται πλήρως στην πρόταση.
Ο συνολικός μέγιστος προϋπολογισμός για την εν λόγω Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεωνανέρχεται σε €1.600.000 (1 εκατομμύρια και εξακόσια χιλιάδες ευρώ). Το αντικείμενο της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων αφορά αποκλειστικά τους ακόλουθους τύπους δραστηριοτήτων:
Τύπος Α — Ερευνητική και προπαρασκευαστική δραστηριότητα — (π.χ. μελέτες σκοπιμότητας/επιδείξεις, εργασίες σχεδιασμού εννοιολογικού σχεδιασμού, ανταγωνιστική έρευνα τοπίου, απαιτήσεις των χρηστών και έργα επίδειξης με βάση πίνακες εργαλείων) που αποσκοπούν στην προετοιμασία για συμμετοχή σε προαιρετικά προγράμματα του ΕΟΔ ή στα αρχικά στάδια ανάπτυξης προϊόντος για το διάστημα, με δυνατότητα χρήσης σε μελλοντικές αποστολές του ΕΟΔ ή εμπορικές αποστολές.
Δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης τύπου Β — Δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης που σχετίζονται με τον τομέα του φωτός και του εδάφους — με τη μορφή εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένης της επίγειας επικοινωνίας ή του ωφέλιμου φορτίου διαστημικής επιστήμης) για την ανάπτυξη ικανοτήτων και δυνατοτήτων με επίκεντρο τα προϊόντα ή την ανάπτυξη γενικής τεχνολογίας με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης σε αποστολές του ΕΟΔ ή σε εμπορικές αποστολές. Ο εξοπλισμός εδάφους και τα συστήματα λειτουργίας αποστολής (EGSE, MCS, OGSE, επίγειες εγκαταστάσεις ή εξοπλισμός δοκιμής) μπορούν επίσης να εξεταστούν εάν αποδεικνύεται σαφώς ότι θα οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενο προϊόν/υπηρεσία.
Τύπος Δ — Δραστηριότητες διαστημικής επιστήμης — Στήριξη της συμμετοχής Κυπρίων ερευνητών που θα οδηγήσουν σε πιθανή μελλοντική συμμετοχή στη βασική ομάδα επιστημονικής αποστολής του ΕΟΔ και δημοσίευση peer reviewed επιστημονικών εγγράφων.
Τύπος ΣΤ — Διαστημικές (κατάντη) εφαρμογές — Προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιούν ήδη υφιστάμενες ή προγραμματισμένες για λειτουργία στο εγγύς μέλλον διαστημικές υποδομές του ΕΟΔ/της ευρωπαϊκής διαστημικής υποδομής. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η εισαγωγή ενός προϊόντος σε έναν πρώτο πελάτη και να εισέλθει στην αλυσίδα εφοδιασμού των πελατών.
Τύπος G — Εκπαιδευτικές δραστηριότητες — Πανεπιστημιακά μαθήματα που οδηγούν σε τίτλο σπουδών (BSc ή MSc) σε διαστημικά θέματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κυπριακής διαστημικής βιομηχανίας και ενθαρρύνουν τη σταδιοδρομία στο διάστημα και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εθνικής διαστημικής βιομηχανίας.
Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών